Тунис. Невеста за триста бели камили

„АКО СЕ СЪГЛАСИШ ДА МИ СТАНЕШ ЖЕНА, ЩЕ ПЛАТЯ ЗА ТЕБ ТРИСТА БЕЛИ КАМИЛИ И ОТ НАЙ-ХУБАВАТА БЕРБЕРСКА ХАРИСА.“ НАРЕД С РАЗГОРЕЩЕНИЯ ПАЗАРЛЪК ЗА НЯКОЛКО ЦВЕТНИ ШАЛА, РАЗБРАХ НА КОЛКО МЕ ОЦЕНЯВА УСМИХНАТИЯТ, МУРГАВ ТЪРГОВЕЦ НА ПЛАТОВЕ НА ПАЗАРА В СУС. ТОВА Е ЧАСТ ОТ ПРЕЖИВЯВАНЕТО, КОГАТО СИ В МЕСТЕН СУК. МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ ВСЕВЪЗМОЖНИ СУВЕНИРИ ЗА СПОМЕН, МОЖЕШДА СЕ СДОБИЕШ СЪС СЪПРУГ, А РОДИТЕЛИТЕ ТИ СЪС СТАДО КАМИЛИ. ЗАБАВНИ СА ПОДОБНИ СЛУЧКИ И ТЪРГОВЦИТЕ СА ДОБРОНАМЕРЕНИ И ГОТОВИ ДА ПОКАЖАТ СТОКАТАСИ И ДА ТИ РАЗКАЖАТ ЗА СТРАНАТА.

 

АЗ ЩЕ ВИ РАЗХОДЯ ИЗ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ПАЗАРИ В МЕДИНАТА НА НЯКОЛКО ГРАДА В ТУНИС.

 

Текст и снимки: Елеонора Гаджева

 

 

РАЗКАЗВАЧИ НА АРАБСКИ ПРИКАЗКИ

 

Медината е място, където ще прочетете страната, ще напишете приказки и ще поискате отново да се върнете. Място,където за кратко можете да се докоснете до живота на местните, да го вкусите, да го помиришете. Това е старият град, пулсиращото сърце на общността (от арабски медина означава град). Затова оттам започват и всички истории, свързани с мястото, където хилядолетия са се разминавали търговци, клиенти, стоки, преплитали са се съдби, за да продължат след това по прашните пътища на страната. Това е историческият център на града и на традиционната търговия и занаяти. Място, където да упражните своите умения по пазарене, но не очаквайте да излезете победител срещу търговци с дългогодишна практика. Тук официално обявените цени подлежат на „договаряне”, а това е най-големият чар на арабските пазари.

 

В началото на всяка медина е разположена арка, отбелязваща входа към мястото, оттам влизате в приказния свят на светлини, звуци и предмети. Тук са разположен и ориенталски пазари – сукове, построените на тясно жилищни квартали с криволичещи сокаци, накичени с всевъзможни джунджурии магазинчета, малки кафенета, обвити в аромат на ментов чай, турско кафе и наргиле, и много цветове, светлина и истории.

 

Сукът е най-важната част от медината. Името от арабски означава пазар. Така се наричали седмичният пазар в малките градове, когато се обявявало примирие между враждуващите племена, за да търгуват. Отначало сукове се устройват в отдалечено от града място, на пътя на керваните, където се предлагат стоки, доставени от тях. С времето и с разрастването на градовете значението на пазарите нараства и започват да се устройват като постоянни пазари в центъра на града. Всеки голям сук се разделя на няколко малки специализирани пазара – златен, текстилен, за подправки, за вещи за бита и др. Освен главният градски пазар в централната част на града всеки квартал също има свой…

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

 

This entry was posted in Cult Explorer, Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply