Надежда Савова

КЪДЕТО И ПО СВЕТА ДА ПЪТУВА, ПЪРВИТЕ Й ДВА ВЪПРОСА ВИНАГИ СА „КАКВО ЯДЕТЕ?” И „ИМАТЕ ЛИ ЧИТАЛИЩЕ ИЛИ ОБЩНОСТЕН КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР?” В ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРИТЕ ЗА ПО-МАЛКО ОТ 10 ГОДИНИ НАДЕЖДА САВОВА УСПЯВА ДА ОБИКОЛИ 76 ДЪРЖАВИ НА ПЕТ КОНТИНЕНТА, С КОЕТО СИ СПЕЧЕЛВА ЗВАНИЕТО„ПЪТЕШЕСТВЕНИК НА ГОДИНАТА” ЗА 2012 Г. АВТОРИТЕТНАТА КЛАСАЦИЯ, В КОЯТО УЧАСТВАТ ДЕСЕТКИ НОМИНИРАНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, СЕ ПРОВЕЖДА ОТ NATIONAL GEOGRAPHIC ЗА ПЪТУВАНЕ С „ЦЕЛ”.

 

ТЕКСТ: ТОДОР СТАНЧЕВ

СНИМКИ: НАДЕЖДА САВОВА

 

Нейната мисия, както Надежда сама споделя по време на срещата ни, е да „замесва комуникация”. Прави го както в пряк, така и в преносен смисъл, защото от четири години меси, твори и комуникира с различни култури чрез хлебните къщи, които основава след себе си. Идеята за това начинание идва при едно пътуване през 2008 г. до Витлеем, където разбира, че в превод от иврит името на града означава „Дом на хляба”.

 

Няколко години по-рано, когато започва да пише своята дисертация по културна антропология за университета в Принстън, Надежда се насочва към изследване на едни други домове. Наречени по различен начин – читалища, домове на културата или точки на креативност – културните средища за самодейност в България, Куба и Бразилия носят една и съща идея – да бъдат места за социално развитие чрез изкуство и културно наследство, споделя тя.

 

Но преди да започне да търси модела на българското читалище, който е копиран в целия социалистически лагер, Надежда се озовава на Острова на свободата като част от бакалавърската си програма Independen tstudy. Така започват и пътешествията.

 

„Куба беше първата страна, която посетих – разказва нашият събеседник. – Такава любов беше, когато кажех, че съм българка… радост, прегръдки и спомени, защото всички свързваха България с консервираните домати и с нектара от кайсии…Всъщност там се роди идеята за доктората ми, защото разбрах, че техните casa de la cultura (домовена културата – б. а.) са същите като нашите читалища…”

 

 

 

Д-Р НАДЕЖДА САВОВА завършва бакалавърската си степен в университета „Фърман”(САЩ), след което защитава докторат по културна антропология в Принстън (САЩ). Докато работи като консултант по нематериално културно наследство към ЮНЕСКО, тя основава през 2008 г. Международния съвет на самодейните средища (International Council forCultural Centers) – първата световна мрежа на културни центрове, подобни на българските читалища. Година по-късно се ражда и идеята за хлебните къщи като вид културно-социален център, първата от които открива в Габрово. За кратко време мрежата се разраства в над 12 държави. Вследствие на множеството си пътувания, свързани с различни изследвания и представяне на проучванията, д-р Надежда Савова е обявена от National Geographic за „Пътешественик на годината” за 2012 г. Повече информация можете даоткриете на www.bread.bg.

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Global Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply